Концерт барокової музики

12.12.2023

 

На тлі війни, яка зараз триває, Французький інститут в Україні - на прохання Посольства Франції та у співпраці з державними партнерами - вирішив організувати концерт барокової музики 12 грудня 2023 року у стінах престижного Собору Святої Софії в Києві.

Чому саме бароко? По-перше, тому що кілька молодих українських музикантів нещодавно пройшли стажування у Франції, у Центрі музичного бароко у Версалі та у Страсбурзі, у Вищій музичній академії, де вони мали змогу налагодити мистецькі зв'язки зі своїми французькими та європейськими колегами. По-друге, тому що барокова музика - це приклад французької майстерності, який ми хотіли висвітлити, тим більше, що вона привертає дедалі більший інтерес тут, в Україні. І останнє, але не менш важливе: програма цього визначного концерту була розроблена таким чином, щоб поєднати українську вокальну музику, зокрема, твори Миколи Дилецького, який народився в Києві близько 1630 року та Дмитра Туптала, який помер у 1709 році, з дещо пізнішою французькою інструментальною музикою Жана-Батіста Сен-Санса і Жана-Філіпа Рамо. Ми хотіли підкреслити, що їхня музика вже мандрувала Європою у сімнадцятому та вісімнадцятому століттях.

Цей концерт - момент сильних емоцій. Велика подяка музикантам, співакам і глядачам - неф собору був заповнений людьми - які не злякалися холоду, щоб запросити нас у подорож, а точніше прослідувати цим винятковим франко-українським маршрутом. Ми неодмінно продовжимо слідувати цим маршрутом.

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні

Програма концерту

Промова Пана Посла

 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema