Навчання для 125 вчителів французької мови в березні 2024

05.04.2024

Піcлядипломна освіта українських вчителів французької мови.
Пріоритет Посольства, реалізація якого потребує складної логістики, але який відповідає нагальній потребі нашої дипломатії впливу в Україні.

Післядипломна освіта вчителів французької мови є одним з трьох головних пріоритетів Французького інституту в Україні (ФІУ). У контексті довготривалої війни, коли кваліфікованих вчителів – особливо тих, хто викладає іноземну мову – стає дедалі менше, а потреби у навчанні стають дедалі нагальнішими, важливо зосередити зусилля саме на професійній підготовці цих педагогів. Разом з тим, вже згаданий контекст не дозволяє французьким лекторам-методистам відвідувати Україну з метою проведення навчальних семінарів. За згодою Посольства та за – надзвичайно цінною – згодою Міністерства освіти і науки України, Французький інститут зміг розв’язати цю проблему, організувавши поїздку українських вчителів французької мови до м. Любліна (Польща), де ФІУ орендував готель і де впродовж одного тижня проводилися навчальні семінари.

Отже, з 25 по 29 березня п. р. Посольство Франції в Україні та Французький інститут в Україні, у тісному контакті з Міністерством освіти і науки України, організували навчання для 125-ти вчителів французької мови з різних регіонів України. Нижченаведена мапа показує географічну приналежність учасників. Вчителі, серед яких були представники українських шкіл з білінгвальними відділеннями, навчальних закладів Мережі досконалості (мережа шкіл, де французька вивчається як перша іноземна мова або поглиблено), а також шкіл з викладанням французької мови як другої іноземної, мали змогу ознайомитися з практикою розвитку усного мовлення, заохочення учнів до мовленнєвої активності в очному та онлайн-форматі уроку. Вони також змогли оновити свої знання про сучасну Францію.

Побудовані з використанням конкретних практичних та інтерактивних видів діяльності, заснованих на освітніх стратегіях, що надають учням упевненість в успішному подоланні труднощів навчання – семінари були покликані відповісти, у період війни, на нагальні освітні потреби вчителів, більшість з яких вимушені проводити заняття дистанційно. Особливо це стосується вчителів у східних та південних областях України, які знаходяться біля лінії фронту. Семінари проводили двоє французьких лекторок: Паскаль Балі, викладачка французької мови як іноземної, яка з 2002 року працює в Університеті Адама Міцкевича у м. Познань (Польща), та Флорін Тулуз, викладачка мовної школи CAVILAM-Alliance française (м. Віші, Франція).

Крім того, поза рамками вищезазначеного пріоритету з післядипломної підготовки вчителів, Французький інститут в Україні робить усе можливе, щоб французькі мовні сертифікати DELF та DALF були доступними для всіх українських учнів та студентів, які воліють отримати сертифікат національного зразка. Скласти відповідний іспит можна безпосередньо у Києві, а також у закладах Альянс Франсез найбільших обласних центрів. У зв'язку з цим, було важливо, щоб інструктори з підготовки до складання іспитів та екзаменатори отримали або поновили відповідну акредитацію. Саме тому, окрім згаданих вище 100 вчителів французької мови, 25 викладачів та вчителів французької мови вищих та середніх навчальних закладів України з 25 по 27 березня взяли участь у стажуванні з акредитації в якості екзаменатора-коректора іспитів DELF. Тренінг проводила пані Емілі Данжон, фахівець департаменту іспитів та сертифікатів французької агенції France Éducation international.

Французький інститут в Україні дякує Міністерству освіти і науки України за підтримку в організації цих семінарів. Ми також дякуємо 125 учасницям за активну залученість до роботи семінарів. Учасниці провели дві ночі в потязі, подорожуючи за маршрутом Київ-Хелм-Київ, а потім автобусом до готелю Campanile у м. Любліні. Від імені Посольства ми хочемо ще раз висловити вдячність усім педагогам, які щодня впроваджують франкофонію в українських школах, подекуди у надзвичайно складних умовах. Ми не забуваємо про вчителів, які не можуть виїхати з України, і намагаємося знайти рішення для забезпечення їхньої участі у навчальних програмах. Майбутнє шкільної та університетської франкофонії залежить від цих колег-викладачів. Тому ми продовжуватимемо надавати сприяння їхньому професійному вдосконаленню у Польщі, де подібні семінари плануються на кінець червня, а також у Франції, позаяк частина стипендій буде виділена саме для вчителів французької мови, які поїдуть на 3-тижневе стажування до Франції влітку. Минулого року 65 вчителів французької мови отримали стипендії для поїздки до мм. Віші чи Безансона. Влітку 2024 року ми збільшимо цю кількість.

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema