Вручення літературної премії "Women in Arts : The Resistance"

06.03.2024

6 березня 2024 р. Культурний відділ Посольства Франції в Україні було запрошено взяти участь у церемонії нагородження Премією «Жінки у мистецтві: Спротив», яку спільно проводять Український інститут та ООН-жінки і яка відзначає видатні досягнення жінок, що відіграли важливу роль в українському спротиві російському вторгненню та зміцнили культурну стійкість нації.

Було нагороджено вісім переможниць у восьми номінаціях:

  • жінки в образотворчому мистецтві;
  • жінки в музиці;
  • жінки у театральному мистецтві;
  • жінки в кінематографі;
  • жінки в літературі;
  • жінки у менеджменті культурно-мистецької діяльності;
  • жінки в журналістиці культурної сфери, критиці та науці;
  • особливу відзнаку було вручено від наглядової ради премії.

У рамках цієї церемонії, почесним головою якої був Міністр закордонних справ України пан Дмитро Кулеба, Посольство Франції в особі аташе з питань співробітництва у сфері вищої освіти та науки Елоїзи Мармузе де ла Тай мало честь вручити нагороду в номінації «Література» молодій українській поетесі Ярині Чорногуз.

Поетеса, військовослужбовиця морської піхоти з 2019 року, медикиня та авторка збірки «[dasein: оборона присутності]», за яку отримала спеціальну премію міста Львова – міста літератури ЮНЕСКО, Ярина Чорногуз була номінована на Шевченківську премію 2023 р. Її вірші перекладено литовською, португальською, польською, німецькою та хорватською мовами. Ярина Чорногуз увійшла до рейтингу «Українська правда 100: Лідерство під час війни». Під час служби у війську продовжувала займатися літературною діяльністю. Має звання старшого матроса. У травні 2022 року отримала медаль «За врятоване життя».

Крім того, Ярина Чорногуз з 2023 року відвідує курси французької мови у Французькому інституті в Україні і освідчилася зі сцени у коханні до французької літератури французькою мовою, і це для нас справжня честь! Також Ярина була нагороджена Премією імені Тараса Шевченка, врученою 09.03.2024 Президентом України Володимиром Зеленським.

Французький інститут запише інтерв'ю з Яриною з нагоди Дня Франкофонії 20 березня.

Посольство Франції дякує Українському інституту та ООН-Жінки за запрошення на цю подію та бажає Ярині Чорногуз, а також іншим відданим письменникам та письменницям успіхів у літературній творчості українською мовою – мовою культури та цінностей свободи, якою є також французька мова, і ми з натхненням продовжуємо плідний діалог між нашими країнами, зокрема через мистецтво.

Фото: ООН-Жінки/Владислав Булгаков, Олена Марчук.

 

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema