Програма Visual Arts Week у Франції та Німеччині

20.10.2023

Вітаємо у Франції та Німеччині українську делегацію діячів візуального мистецтва (16-27 жовтня 2023 року)

Французький Інститут (Париж), Гете-Інститут (Мюнхен) та Український інститут (Київ) об’єднали свої зусилля, щоб організувати візит до Франції та Німеччині, 16-27 жовтня 2023 року, делегації у складі 10 українських діячів культури – фахівців у галузі візуального мистецтва, зокрема, його сучасних видів.

Вихідці з різних регіонів України – Києва, Дніпра, Одеси та Львова, усі вони – кожен по-своєму – уособлюють життєздатність сучасного українського мистецтва, яке вже давно демонструє свою відкритість до Європи, але вони й досі не мають достатньо тісних зв’язків зі своїми французькими та німецькими колегами. Їхній особистий досвід як кураторів виставок або програмних менеджерів у державних чи приватних структурах також відображає розмаїття установ та видів мистецької діяльності у сучасній Україні.

Спеціально для них була розроблена окрема програма візитів та зустрічей з французькими та німецькими діячами культури, зокрема в Парижі, де вони перебували з 16 до 18 жовтня, потім у Дюнкерку та Ліллі (програма додається нижче). У Дюнкерку, який прийматиме делегацію 19 жовтня, українські колеги відвідають 2-й фестиваль Art & Industry Triennale. У регіоні Hauts de France Мерія м. Лілля, представники Лілльської Метрополії та Регіону ознайомлять гостей з політикою місцевої влади щодо сприяння розвитку візуального мистецтва.

На завершення французької програми українська делегація візьме участь у заході «Фокус – образотворче мистецтво», який проводиться Французьким інститутом.

Після Парижа, Дюнкерка та Лілля українська делегація вирушить на 1 тиждень до Німеччини. Візит розпочнеться з Кельна (Музей Людвіга та парк скульптур), продовжиться в Дюссельдорфі (Кунстгалле) і звершиться у Берліні (Комітет з питань культури та медіа Бундестагу, Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Центр світових культур – Haus der Kulturen der Welt) У кожному з цих міст делегація відвідає найвизначніші галереї сучасного мистецтва.

Французький інститут в Україні надає фінансову підтримку в організації візиту делегації до Франції, позаяк українські учасники матимуть там зустрічі з французькими діячами культури державного та приватного секторів, а також відвідають художні резиденції та виставкові локації. Ці обміни є дуже важливими в нинішніх умовах, коли французьким громадянам не дозволяється відвідувати Україну, щоб краще познайомитися з усією палітрою її сучасного мистецтва. Українські куратори, які входять до складу делегації, є вихідцями з 4-х регіонів країни. Вони представляють як державні, так і приватні структури, які продовжили активно працювати після 24 лютого 2022 року. Усі вони є професіоналами своєї справи, активно залученими до культурного та мистецького життя України. Саме на цій підставі Французький інститут в Україні включив їх до складу делегації для здійснення цього ознайомчого візиту у тісному контакті з Українським інститутом.

Сьогодні більше, ніж будь-коли, необхідно зміцнювати зв’язки між установами та діячами мистецтва наших двох країн. Французький інститут в Україні радий можливості цьому сприяти.

До складу української делегації увійшли:

Київ

  • Пані Лідія Аполлонова, кураторка Асоціації «Музей сучасного мистецтва»,
  • Пані Аліса Гришанова, керівниця мистецьких програм Національного центру «Український дім»
  • Пані Тетяна Волошина, кураторка візуальних проектів Національного центру «Український дім»
  • Пані Катерина Яковленко, незалежна кураторка, головна редакторка сайту Суспільне Культура
  • Пані Анастасія Мануляк, керівниця напряму «Візуальне мистецтво» Українського інституту
  • Пані Наталія Маценко, незалежна кураторка

Дніпро

  • Пані Ірина Полікарчук, директорка, кураторка та співзасновниця центру сучасного мистецтва «Артсвіт»

Одеса

  • Пані Аля Сєгал, наукова співробітниця Одеського національного художнього музею, незалежна кураторка та менеджерка культурних проектів
  • Пані Катерина Радченко, засновниця фестивалю «Odesa Photo Days».

Львів

  • Пан Павло Гудімов, засновник арт-центру «Я Галерея»

Група українських кураторів в Ефемерному Гран-пале (м. Париж) + by Art Basel разом з Орелі Філіппетті, директоркою управління культури Мерії м. Парижа, та Франкі Бландо, представником Французького інституту у Парижі.

Зліва направо: Пані Аліса Гришанова, Пані Орелі Філіппетті, Директорка з питань культури міста Парижа, Пан Павло Гудімов, Пані Катерина Радченко, Пані Ірина Полікарчук, Пані Тетяна Волошина, Пані Анастасія Мануляк, Пані Лідія Аполлонова, Пані Катерина Яковленко, Пан Франкі Бландо, з Французького Інституту м. Париж, Пан Наталія Маценко, Пані Ізабель Маллез, керівниця відділу міжнародних зв'язків Департаменту культури м. Париж, Пан Робер Лакомб, заступник керівника мистецьких проектів Департаменту культури м. Париж, Пані Естель Сікар, заступниця директора департаменту з питань культури міста Парижа, Пані Жюлі Гандіні, директор Міського фонду сучасного мистецтва м. Париж.

Програма: Focus Visual Arts Париж – Дюнкерк – Лілль. 15-21 жовтня 2022 р

ПАРИЖ

Понеділок, 16 жовтня
9.30-13.00: Зустріч кураторів у Фундації Pernod Ricard (1, cours Paul Ricard)
9.30-12.30: Вітання у Французькому інституті, презентація учасників (українська делегація та 18 міжнародних учасників конференції з візуального мистецтва).
12.30-13.00: відвідування колективної виставки «Чи вірите ви в привидів?» від кураторки Фернанди Бреннер, засновниці та художьої керівниці арт-простору Pivô, Сан-Паулу (Бразилія) (Café Mirette, Фундація Pernod Ricard)
15:30-17:00: Міністерство культури (3, rue de Valois – Paris) Зустріч з Валері Муру, начальницею управління європейських та міжнародних справ; Фанні Ескулен, керівницею відділу фотографії; Корінн Санту, керівницею відділу економіки та прогнозування, Екскурсія майстернями художників
17:30: Міжнародне містечко мистецтв (18, rue de l’Hôtel de Ville)

Вівторок, 17 жовтня
10.00-12.30: Poush Manifesto - Майстер-класи та резиденції художників (153, Avenue Jean Jaurès – Aubervilliers) Poush Manifesto
14:30-15:45: Фонд сучасного мистецтва (Paris Collections, 11, rue du Pré)
16:30: Європейський дім фотографії (5-7, rue de Fourcy)

Середа, 18 жовтня
10.00-14.00: Париж + by Art Basel Ефемерному Гран-пале (2, place Joffre)
10.00-10.45: зустріч з Орелі Філіппетті, директоркою управління культури Мерії м. Парижа, та Лорен Гіменес, заступницею начальника управління міжнародних відносин та дипломатичною радницею мера Парижа
14:30-16:00: Bétonsalon - центр мистецтва та досліджень (9, esplanade Pierre Vidal-Naquet)
16:30-18:00: Паризький міський музей сучасного мистецтва (11, avenue du Président Wilson)
19:30: Вернісаж у Токійському палаці (13, avenue du Président Wilson)

ДЮНКЕРК

Четвер, 19 жовтня
11.00-15.00: Frac Grand Large, за участю директорки Керен Деттон (503 av. des Bancs de Flandres) З кураторками Анною Колен та Каміллою Рішер
15.00-16.00: Твори мистецтва в громадських місцях Художники: Ємі Авозіль, Дево-Каррон, Ліза Уакіль, Йо Бургард
16:00–17:00: LAAC – Музей Франції За участю директорки Софі Варлоп
19:00: Відкриття виставки «Де жінки?» у Палаці образотворчих мистецтв (Place de la République)

ЛІЛЛЬ

П'ятниця, 20 жовтня
9.00-11.30: La Pouponnière (86, rue des Meuniers)
9.30-11.30: Обговорення з діячами культури місцевої державної політики підтримки візуального мистецтва та програм резиденцій.
11.45-12.15: відвідування La Pouponnière
14:00-16:00: Обговорення з діячами культури питань регіональної та міжнародної співпраці та нетворкінгу
16:00-17:00: Відвідування виставок Мохамеда Буруїсà та Ансельма Кіфера зі зберігачами
17:30-21:00: Le Fresnoy - національна студія сучасних видів мистецтва (22, rue du Fresnoy – Tourcoing)
17:30-19:30: Відвідування Le Fresnoy

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema