Стажування для українських реставраторок

23.10.2023

Зараз триває ще один проект. Його учасниками є українські реставраторки, які проходять 1-2-місячне стажування у реставраційних майстернях французьких музеїв. Ці стажування-резиденції дозволяють українським фахівчиням реставраційного мистецтва поглибити свої знання та опанувати нові методи реставрації, а також встановити довготривалі професійні зв’язки з французькими колегами, зокрема, в науковій сфері. Після руйнувань, завданих війною деяким українським музеям, після інколи багаторазових переміщень творів мистецтва реставрація посідає тепер першочергове місце в українському музеєзнавстві. І саме до французької сторони Міністерство культури України звернулося з цим питанням.

Отже, за вагомої підтримки Міністерства культури Франції Валерія Леоненко з Національного музею історії України зараз проходить 2-місячне стажування – з 3 жовтня до 1 грудня – у Національній бібліотеці Франції. Основна увага в її роботі приділяється реставрації паперових пам'яток. Тетяна Тимченко, директорка реставраційного відділу Української академії образотворчого мистецтва, здійснює 1-місячне стажування – з 3 по 30 жовтня – у Паризькому музеї декоративного мистецтва, з акцентом на розмаїття технік реставрації. Нарешті, Олена Андріанова, директорка української реставраційної лабораторії Art-Lab, пройшла 1-місячний курс навчання – з 13 вересня до 13 жовтня – у Центрі досліджень та реставрації музеїв Франції (C2RMF), переважно у реставраційних майстернях Павільйону Флори у Луврі. Французький інститут України взяв на себе фінансові витрати, пов'язані з проїздом та проживанням українських музейників. Міністерство культури Франції оплатило реставраторкам стипендії та вартість навчання.

Олену Андріанову та Тетяну Тимченко приймає Марін Деблікіс, заступниця начальника Управління з європейських справ Міністерства культури Франції

Світлини з Центру досліджень та реставрації музеїв Франції (C2RMF), зроблені під час стажування Олени Андріанової

Тетяна Тимченко знайомиться з практиками реставрації предметів з дерева та тканини у реставраційній майстерні Музею декоративного мистецтва (м. Париж)

Валерія Леоненко знайомиться з особливостями реставрації паперових документів у реставраційній майстерні Національної бібліотеки Франції

 

Стаття на сайті Міністерства культури Франції:
https://www.culture.gouv.fr/Actualites/Un-dialogue-entre-professionnels-de-la-culture-du-monde-entier

Переклад статті

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema