Концерт на честь свята Франкофонії 2024

04.04.2024

У п’ятницю, 22 березня 2024 року, з нагоди Міжнародного дня Франкофонії, Посольство Франції в Україні та Французький інститут в Україні подарували своїм українським партнерам вечір дружнього спілкування, яким став концерт у виконанні симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою маестро Миколи Дядюри.

Поряд з представниками Міністерства закордонних справ України, главами дипломатичних місій та представниками 23-х країн, пов'язаних з Міжнародною організацією франкофонії (МОФ), Посольство запросило на захід представників французької бізнес-спільноти та бізнес-партнерів Французько-української торговельно-промислової палати, представників університетів, викладачів та вчителів французької мови вищих та середніх навчальних закладів України, з якими Французький інститут співпрацює у своїй повсякденній діяльності, партнерів зі сфери культури та мистецтва, а також студентів-стипендіатів Французького уряду за 2023 рік. Уперше була запрошена освітня спільнота Французького ліцею імені Анни Київської – батьки учнів, вчителі та співробітники. Заповнена дощенту глядацька зала захоплено аплодувала трьом музичним творам, які Французький інститут обрав для цього вечора: п'єсі сучасного українського композитора Олександра Родіна, симфонії Моцарта, яка була написана у Парижі 1778 року, та "Органній симфонії" Каміля Сен-Санса.

Після завершення концерту кожен гість отримав набір французьких смаколиків, а саме: канеле по-бордоські, тістечка фінансьє та макарон. Ніхто не забуває про війну, ані про той потік жахів та негараздів, який вона тягне за собою. І якщо жодна повітряна тривога не пролунала та не зірвала концерт, то в думках кожного була присутня Україна, яка бореться та захищає свою та нашу свободу.

Програма концерту

Промова Пана Посла

Фото: Артем Галкін

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema