Проекти стипендій, підтримані Посольством Франції в 2023 році

07.02.2024

У контексті війни, яка, на жаль, продовжує тривати, та в умовах, коли візити учених в Україну - так само, як і інших експертів, митців або методистів – явно не заохочуються, Культурна служба Посольства Франції в Україні та Французький Інститут прагнуть сприяти університетським та науковим мобільностям до Франції. Саме в цьому контексті, за можливості, Інститут підтримує навчальні поїздки українських учених до Франції, які можуть сприяти офіційному українсько-французькому партнерству.

Приклади, наведені нижче, є лише кількома з тих, які ми нещодавно підтримали.

Економічна і соціальна географія

Викладачі кафедри соціально-економічної географії регіонознавства Харківського національного університету імені Василя Каразіна, пан Сергій КОСТРІКОВ та пані Катерина КРАВЧЕНКО, отримали фінансову підтримку Посольства Франції в Україні та були запрошені до Національного університету Шампольйона в Альбі, а також до університету Жана Жореса в Тулузі з 17 листопада по 6 грудня 2023 року для відкритого діалогу стосовно можливої співпраці.

Пані Катерина КРАВЧЕНКО представила наукові дослідження та проекти кафедри. Було розроблено стратегію подальших дій у цьому напрямку. Пан Сергій КОСТРІКОВ провів лекцію та семінарське заняття на тему "Трансформація муніципального менеджменту в Україні в часи війни" для групи англомовних студентів кафедри. Також відбулася зустріч з учнями 7 класу школи у передмісті м. Альбі. Під час цієї зустрічі Катерина КРАВЧЕНКО презентувала доповідь про географічні аспекти наслідків війни в Україні та умови життя населення під час війни.

Гуманітарні та соціальні науки

У рамках дослідницького альянсу "Війна та суспільство. Центральна і Східна Європа, XX-XXI століття", CERCEC приймає в Парижі запрошених науковців на місячні стажування у співпраці з EHESS та Посольством Франції в Києві.

Дослідницький альянс "Війна і суспільство" об'єднує істориків та соціологів із різних наукових традицій для вивчення досвіду війни у Східній Європі. Метою є проведення колективних досліджень війни як процесу руху: тіл, зв'язків, інституцій, товарів, ідей, спадщини та можливого майбутнього.

Ecole des hautes études en sciences sociales à Paris

Наталя КУДРЯВЦЕВА, Криворізький державний педагогічний університет

Дослідження Наталі зосереджені на мовній політиці, ідентичності та українізації на мікросоціальному рівні. Її поточний проект досліджує мовні практики у воєнній Україні, зокрема перехід на українську мову серед російськомовного населення з початком першої фази російської війни у 2014 році. Вона концептуалізує цю практику як "мовну конверсію". Наталія провела етнографічне дослідження громадських ініціатив з викладання української мови. Вона проводила інтерв'ю з керівниками мовних клубів та учасниками волонтерської діяльності, в тому числі під час війни.

Іванна ЧЕРЧОВИЧ, Центр міської історії

Іванна є керівницею освітніх проектів, організовує освітню платформу "RESSOURCES. Переосмислюючи Східну Європу", та працює над власним дослідницьким проектом "Місто і працівниці у Габсбурзькій Галичині кінця 19 століття: між продуктивним і репродуктивним життям". У фокусі цього дослідження є міські жінки-працівниці та їхнє особисте життя, конструйоване на основі, часто, чи не єдиних доступних нам джерел їхньої прямої мови – кримінальних справ; а також свідчень про цю категорію міського населення, що авторці вдалося віднайти у приватному листуванні господарів домів, в яких вони працювали (коли, наприклад, йтиметься про домашніх служниць), у щоденній пресі та публіцистиці.

Олена СТЯЖКІНА, провідна наукова співробітниця відділу історії України другої половини 20 століття Інституту історії України НАН України.

Олена - авторка численних монографій та статей з історії України ХХ століття та сучасної української історії, також вона є авторкою художніх творів. До російської окупації у 2014 році жила в Донецьку, де викладала на історичному факультеті Донецького національного університету. Після втечі з окупації заснувала громадський рух "Деокупація. Повернення. Освіта".

Дякуємо всім, хто останнім часом цікавиться діяльностю Французького інституту в Україні. З моменту відновлення його роботи невеличкою командою, 1 вересня 2022 року, ФІУ адаптував свою діяльність до нових пріоритетів. Разом із Французьким ліцеєм ім. Анни Київської та мережею Альянс франсез в Україні він залишається на службі нашої дипломатії впливу у цій країні. Відтак, я запрошую Вас переглянути ці декілька сторінок, щоб ознайомитися з проектами, які було здійснено упродовж цього першого року війни, дізнатися про нашу діяльність, про те, хто є нашими партнерами, про наші досягнення, а також про труднощі, з якими ми стикаємося. Сьогодні ФІУ є єдиною іноземною культурною інституцією в Україні, яка приймає публіку. І це – ще один спосіб для нас підтримати цю країну в її протидії агресії.
Дякуємо за Ваш візит.

 

Олів’є ЖАКО
Радник з питань культури та співробітництва – Посольство Франції в Україні
Директор Французького інституту в Україні


ПОРТАЛ СЛУХАЧА КУРСІВ

ПОРТАЛ МЕДІАТЕКИ

mediatheque

КУЛЬТУРТЕКА

portail du cinema